שילוב של טיפות אטרופין עם עדשות משקפיים ספציפיות לניהול מיופיה.
ניהול קוצר ראייה אצל ילדים: הצורך הדחוף והאפשרויות הזמינות
ניהול קוצר ראייה הוא תחום שמתפתח במהירות, עם הרבה שיקולים קליניים. למרות שעדיין יש צורך במחקר נוסף כדי לעצב את פרוטוקולי הטיפול ה"מושלמים", המקורות מדגישים שאי אפשר לחכות. יש לספק לילדים את אפשרויות הטיפול הטובות ביותר הזמינות כיום, במקום לאפשר לקוצר הראייה שלהם להתקדם ללא טיפול.
טיפול באטרופין במינון נמוך
אטרופין הוא אחד הטיפולים המוזכרים לניהול קוצר ראייה. מאמינים שהוא מפחית את קצב התארכות גלגל העין על ידי השפעה על תהליכי גדילה בלחמית ובקרה על אותות גדילה ברשתית. נראה שלאטרופין יש השפעה תלויית מינון. ריכוזים גבוהים יותר של אטרופין (0.1% עד 1%) יעילים, אך קשורים לתופעות לוואי משמעותיות ואפקט ריבאונד (החמרה מהירה של קוצר הראייה לאחר הפסקת הטיפול).
מחקרים השוו ריכוזים נמוכים יותר של אטרופין (0.01%-0.05%), אשר הראו איזון טוב יותר בין יעילות לסבילות.
- מחקר ATOM2 השווה ריכוזים של 0.5%, 0.1%, ו-0.01%.
- מחקר LAMP השווה 0.05%, 0.025%, ו-0.01%. מחקר LAMP הציע כי ריכוז 0.05% אטרופין היה היעיל ביותר בשליטה על התקדמות קוצר הראייה (כפי שנמדד על ידי שקיל ספרי) ועל התארכות גלגל העין. מחקר LAMP גם מצא כי הראייה ואיכות החיים בריכוזים 0.05%, 0.025%, ו-0.01% היו דומים לאלו של קבוצת הפלצבו. תסמינים של פוטופוביה דווחו באופן דומה בין כל הקבוצות במחקר LAMP.
מחקר CHAMP בדק פורמולציה חדשנית וללא חומרים משמרים של 0.01% ו-0.02% אטרופין בהשוואה לפלצבו בילדים בגילאי 3 עד 16 עם קוצר ראייה של 0.50- עד 6.00- דיופטר שקיל ספרי. מחקר זה מצא כי אטרופין במינון נמוך יכול להאט את התקדמות שקיל ספרי והתארכות גלגל העין עם מינימום תופעות לוואי. תוצאות אלו תומכות בשימוש באטרופין במינון נמוך כהתערבות מוקדמת בילדים צעירים.
שילוב טיפולים
המקורות בוחנים גם את היתרונות הפוטנציאליים של שילוב טיפולים לניהול מיופיה. עם זאת, כאמור, עיקר המידע על טיפול משולב במקורות אלו מתמקד בשילוב של אטרופין עם עדשות מגע.
מחקר רטרוספקטיבי השווה טיפול באטרופין 0.01% לבד לעומת שילוב של אטרופין 0.01% ועדשות מגע MiSight 1 day (עדשות מגע דו-מוקדיות יומיות). שתי קבוצות הטיפול הראו האטה משמעותית בהתקדמות קוצר הראייה בהשוואה לקבוצת ביקורת שהרכיבה משקפיים עם עדשות חד-ראייה. במחקר רטרוספקטיבי זה, הטיפול המשולב של אטרופין 0.01% ועדשות MiSight 1 day לא הציג יתרון על פני טיפול באטרופין 0.01% בלבד בהפחתת התקדמות קוצר הראייה או אפקט הריבאונד.
מקור אחר מציין כי מחקר בדק שילוב של עדשות מגע דו-מוקדיות (MiSight) ואטרופין 0.05%. המחקר מצא ששילוב זה היה יעיל יותר בהאטת התקדמות קוצר הראייה והתארכות גלגל העין מאשר טיפול באטרופין בלבד. האפקט המוסף של הטיפול המשולב היה גדול יותר בילדים עם שגיאת רפרקציה נמוכה עד מתונה.
שילוב אטרופין עם עדשות משקפיים ספציפיות לניהול מיופיה
כפי שצוין, המקורות שסופקו אינם מפרטים מחקרים או תוצאות משמעותיות לגבי שילוב ספציפי של טיפות אטרופין עם עדשות משקפיים המיועדות לניהול מיופיה (כמו עדשות דו-מוקדיות או פרוגרסיביות לילדים, או עדשות עם טכנולוגיות חדשות יותר כמו DIMS או HAL). ישנן התייחסויות מעטות מאוד לנושא:
- אחד מהמחקרים הרשומים בטבלה במסגרת סקירה שיטתית ומטה-אנליזה על אפקט הריבאונד כלל קבוצת טיפול שקיבלה אטרופין 0.01% בשילוב עם עדשות פרוגרסיביות (PAL). עם זאת, תוצאות או דיון מפורט על שילוב זה אינם כלולים במקורות שברשותי.
- מקור אחר, ברשימת מאמרים קשורים, מזכיר מחקר שבדק שילוב של אטרופין 0.01% עם "Highly Aspherical Lenslets Spectacles" (עדשות משקפיים עם עדשות קטנות אספריות). גם כאן, זהו רק אזכור של המחקר ולא פירוט של שיטותיו או ממצאיו בתוך המקורות שסופקו.
לפיכך, לא ניתן לספק מידע מפורט על האפקטיביות או השיקולים הקליניים הספציפיים לשילוב טיפות אטרופין עם עדשות משקפיים לניהול מיופיה.
אפקט ריבאונד לאחר הפסקת טיפול
אפקט הריבאונד הוא החמרה של קוצר ראייה לאחר הפסקת הטיפול. החמרה זו עשויה לעלות על הקצב הצפוי בהתבסס על גיל ומוצא הילד, או על הקצב שנצפה במהלך הטיפול. סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שבחנה אפקט הריבאונד לאחר הפסקת אטרופין מצאה שהוא היה גבוה יותר 6 חודשים לאחר הפסקת הטיפול בהשוואה ל-12 ו-24 חודשים, מה שמצביע על השפעה תלויית זמן. אפקט הריבאונד על המרשם והתארכות גלגל העין היה גם גבוה יותר בקבוצה שהפסיקה אטרופין לעומת קבוצת פלצבו לאחר 6 חודשים, אם כי ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית לאחר 12 חודשים. מבחינת תופעות לוואי לאחר הפסקה, פוטופוביה וטשטוש ראייה לקרוב נרשמו לעתים קרובות יותר בילדים שהפסיקו טיפול בהשוואה לאלו שהמשיכו, אך יש לעיין בטבלה המקורית לנתונים מלאים.
סיכום
ניהול קוצר ראייה דורש התערבות מוקדמת ויעילה. טיפות אטרופין במינון נמוך הראו יעילות בהאטת התקדמות המיופיה. טיפול משולב, בעיקר אטרופין עם עדשות מגע MiSight, נבחן, ונמצא יעיל יותר מאשר משקפיים רגילים, ולעיתים יעיל יותר מאטרופין לבדו, במיוחד בדרגות מיופיה מסוימות. אפקט ריבאונד מתרחש לאחר הפסקת טיפול באטרופין, ובולט יותר בתקופה הקצרה לאחר ההפסקה.